Tříkrálová sbírka 2024 se blíží. Otevřete dveře koledníkům?
14. prosince 2023 Aktuálně

Tříkrálová sbírka 2024 se blíží. Otevřete dveře koledníkům?

Tříkrálová sbírka je událost, která má za 24 let své existence pevné místo v našich kalendářích i v našich srdcích. Umožňuje nám začít nový rok tak nějak správně – dobrým skutkem. Přes cinkání kasiček možná zapomínáme, že příchod tří králů do našich domovů je především poselstvím lásky a Božího požehnání, které s sebou přináší. Otevřete jim dveře – příležitost udělat něco dobrého nikdy nebyla blíž…

Kouzlo sbírky, která se již dostala do hlubokého povědomí spočívá především v tom, že si ji každá farnost, každá obec může organizovat sama a děti i dospělí ji berou jako výzvu, když tvoří nádherně zdobené kostýmy, pochodují za zvuků kytar či zpěvů, a víc, než cokoliv jiného šíří obyčejnou lidskou radost. „Koledování má i svá jasně daná pravidla, která s takovou akcí nutně souvisí. Dětské koledníčky, kteří na sobě mají kostýmy tří králů, vždy doprovází dospělý asistent. Každá skupinka má průkaz a zapečetěnou kasičku s logem Charity Česká republika,“ vysvětluje oficiální stránku sbírky Dagmar Kokešová, koordinátorka pro Oblastní charitu Břeclav.

záměry TKS 24Druhým aspektem, který z Tříkrálové sbírky činí srozumitelnou a širokou veřejností přijímanou dobročinnou akci, je transparentnost v úmyslech, na které je zisk z kasiček určen. „Řekl bych, že ten kolos, jakým Tříkrálová sbírka bezpochyby je, má poměrně jasné pravidlo – pomoc lidem v nouzi. Je však třeba dodat, že ta nouze, potřeby lidí, kteří potřebují pomoc, jsou v každé oblasti trochu jiné. V naší břeclavské Charitě použijeme výtěžek ze sbírky na podporu farních charit. V letošním roce to budou Nikolčice, Charvatská Nová Ves, Křepice, Moravská Nová Ves, a Novosedly, které jsou jakousi naší prodlouženou rukou a starají se o potřebné přímo ve svých obcích. Velká část podpoří naše Dobrovolnické centrum, protože bez dobrovolníků nemůže fungovat žádná charita, a nějaké procento poputuje i na naše humanitární projekty,“ odpovídá na nejčastější otázku koledníků ředitel Oblastní charity Břeclav Ing. Josef Gajdoš.

Největší část prostředků však v letošním roce poputuje na Charitní záchrannou síť a Fond individuální pomoci jednotlivcům. „A zase je ten princip velice jednoduchý – pracovnice záchranné sítě pomáhají lidem, kteří propadli všemi ostatními službami a nedostává se jim potřebné pomoci od jiné instituce či organizace. A možná byste nevěřili, jak jednoduché to dnes je, nedovolat se pomoci. Tento projekt se stále ještě rozjíždí, ale skvěle spolupracujeme s pracovníky sociálních odborů v našich městech, kteří nás sami oslovují a žádají si naše „síťařky“, když je potřeba. Jejich největší předností je čas, který klientům mohou dát, aby společně našli řešení jejich problémů. A samozřejmě potřebují mít i fond, ze kterého mohou čerpat, když je potřeba zajistit lidem v akutní nouzi i hmotné potřeby,“ vyzdvihuje důležitost projektu ředitel Gajdoš s tím, že právě na Charitní záchrannou síť se obrací čím dál více klientů, především z řad samoživitelů s dětmi, osamocených seniorů, rodin s postiženými dětmi, lidí bez domova a další.

Ve stejném termínu, kdy se uskuteční tradiční tříkrálová koleda, budou umístěné i statické kasičky na veřejných místech, jako například na obecních či městských úřadech a v prodejnách Jednoty Coop. Je to varianta pro případ, že tři krále s kasičkou nezastihnete. Další možností je přispět přes webové stránky www.trikralovasbirka.cz nebo přímo na účet Tříkrálové sbírky s variabilním symbolem pro podporu Charity Břeclav:

Číslo účtu: 66008822/0800
Variabilní symbol: 777966300

Děkujeme za podporu a doufáme, že dobrý skutek v podobě příspěvku do tříkrálové pokladničky bude pro vás tím nejlepším začátkem nového roku.

Sledujte naši událost na facebooku, ať vám neuniknou důležité informace ani momentky z obcí.

Dáša Kokešová a tým chariťáků z Oblastní charity Břeclav.